nuxt3

„Zawiera dużą dawkę błonnika”, „Produkt wysokobłonnikowy” czy „Z dodatkiem błonnika” – to popularne hasła reklamowe, którymi kuszą nasz producenci różnego rodzaju produktów spożywczych. Tym razem nie jest to jednak chwyt marketingowy – błonnik to jedna z substancji, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki błonnika jest kluczowe głównie ze względu na jego rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu przez enzymy wytwarzane przez ciało człowieka. Niestety tryb życia i dieta współczesnego człowieka sprawiają, że spożywamy go coraz mniej. Negatywnym kutkiem diety ubogiej w błonnik są przede wszystkim zaparcia (a co za tym idzie – hemoroidy, jedna z najczęstszych „chorób cywilizacyjnych”), ale też odczucie ciężkości w jamie brzusznej czy otyłość.

Dlatego zapewnić sobie odpowiednią dawkę dzienną błonnika (która w zależności od badań powinna wynosić od 20 do 40 g) powinny przede wszystkim osoby mające problemy z regulacją perystaltyki jelit i rytmu wypróżnień oraz wszyscy walczący z otyłością.

Gdzie znajdziemy błonnik? Jego najwyższą zawartością cechują się:

  • warzywa i owoce

  • produkty zbożowe (np. pieczywo razowe, kasza, niełuskany ryż, musli)

  • nasiona roślin strączkowych (np. bób, ciecierzyca, fasola, groch, soja)

Niedawne badania udowodniły, że błonnik ma korzystny wpływ nie tylko na funkcjonowanie układu pokarmowego. Okazuje się, że odgrywa on istotną rolę w zmniejszeniu wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu glukozy, a także w pewnym stopniu chroni nas przed wystąpieniem nowotworów układu pokarmowego.

Obecnie na rynku farmaceutycznym dostępny jest szereg suplementów, pozwalających uzupełnić niedobór błonnika w diecie. Warto rozważyć ich stosowanie, jeżeli obserwujemy u siebie negatywne skutki niedoboru tej substancji, a nasz tryb życia uniemożliwia dostarczenie go naszemu organizmowi w naturalnych produktach. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością spożywanych produktów wysokobłonnikowych – może to powodować biegunkę i wzdęcia, a nawet prowadzić do niedoboru pewnych minerałów, takich jak wapń, cynk czy żelazo.

Bezpłatny wywiad medyczny online

Podaj swoje objawy i sprawdź co może Ci dolegać

Rozpocznij wywiad
Mobile App Illustration